Deze planten blijven vier seizoenen lang mooi

Vertel jij iedereen dat je geen groene vingers hebt en dat jouw tuin er daardoor zo verwaarloosd uitziet? Dan is dat excuus vanaf vandaag verleden tijd. Tuinieren kan namelijk niet alleen heel leuk zijn, maar ook ontzettend makkelijk. Als je niet weet waar je moet beginnen, raden wij je aan te starten met onderhoudsarme planten. Vaste planten die 4 seizoenen lang mooi blijven bijvoorbeeld. Zo kun je altijd genieten van een prachtige tuin zonder er al te veel onderhoud aan te hoeven plegen. Benieuwd welke planten hieronder vallen? Lees dan snel verder! 

Hortensia 

Een 4 seizoenen plant die je in vele Nederlandse achtertuinen tegenkomt is de hortensia. Afhankelijk van het soort bloeit de hortensia in verschillende kleuren van begin juni tot eind oktober. Waar deze plant jaren geleden als ouderwets werd gezien, kun je nu hortensia’s krijgen in vele soorten en maten. Met name in het voorjaar is het belangrijk dat je de hortensia plant in de halfschaduw in een goed doorlatende grond. De hortensia is nu een gewilde soort, en dat komt met name door hun lange en overvloedige bloei. De meeste soorten hortensia kunnen bij voorkeur niet gesnoeid worden, omdat je dan de bloemknoppen van dat jaar verwijderd. Ook in de winter kun je de bloemen er gewoon aan laten zitten. Zo kun jij het hele jaar genieten van jouw favoriete kleuren hortensia! 

Geranium

De geranium, ook wel de ooievaarsbek genoemd, is één van de meest populaire (winterharde) tuinplanten. Dat komt vooral door de prachtige bloemkleuren en lange bloei. Wist jij dat bij geraniums alle bloemkleuren voorkomen, behalve geel en oranje? De geranium is een makkelijke plant en bloeit in de zomer ook prima in de volle zon of halfschaduw. De meeste soorten groeien het liefst in humusrijke tuingrond. Let goed op dat je de geraniums het beste kunt planten in groepen van minimaal drie planten, zodat ze goed tot hun recht komen. Geraniums kun je het hele jaar door planten, maar de beste tijd is wel tussen april en augustus. Wanneer je na de bloei in het voorjaar rommelig geel/bruin blad ziet knip je deze gewoon weg. Ook is het goed de uitgebloeide bloemstengels terug te knippen. Na zo’n knipbeurt even wat bijmesten en water geven en blad zal zich vernieuwen. Een kind kan de was doen! 

Skimmia 

De skimmia japonica is een groenblijvende heester, die zich elk seizoen weer van een andere kant laat zien. De japonica bloeit van maart tot mei en bereikt een hoogte van zo’n één tot anderhalve meter. In de tuin heeft een skimmia plant een lichte plek nodig, maar liever niet op het zuiden. Wanneer je de struik te veel aan de volle zon blootstelt zullen de donkergroene bladeren gele plekken vertonen. De skimmia doet het ook goed in de schaduw of halfschaduw. De beste maand om te planten is september. Geef de planten flink wat water zodat de wortels meteen goed kunnen ontwikkelen. De skimmia groeit mooi compact en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. In de winter blijven de leerachtige dikke bladeren diepgroen en in het vroege voorjaar verschijnen de bloemen die een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Een super mooie en onderhoudsvriendelijke plant dus!