Allround hoveniersbedrijf

Bomen snoeien: wat moet je weten en wat kost het? (Anno 2024)

Als je tuin of tuinpad bezaaid is met bomen, is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt snoeien. Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhoud van bomen en kan helpen om hun groei te bevorderen, hun levensduur te verlengen en om ze veiliger te maken. Als je nog nooit eerder een boom hebt gesnoeid, kan het een beetje spannend zijn om te beginnen. Maar met de juiste kennis en planning kun je leren hoe je bomen kunt snoeien en het uiterlijk van je tuin naar een hoger niveau tilt.

Waarom bomen snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom je bomen zou kunnen snoeien. Sommige van de belangrijkste redenen zijn:

 1. Om de groei te bevorderen: Als je een boom snoeit, kun je de groei ervan bevorderen door dode of zieke takken te verwijderen. Dit kan helpen om de boom gezonder en sterker te maken.
 2. Om de vorm te behouden: Als je een boom in een bepaalde vorm wilt houden, bijvoorbeeld een ronde of piramidevorm, kun je de takken snoeien om deze vorm te behouden.
 3. Om de boom veiliger te maken: Als er dode of zwakke takken aan een boom hangen, kunnen deze afbreken en vallen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen of dieren die in de buurt zijn. Door deze takken te verwijderen, maak je de boom veiliger.
 4. Om de levensduur van de boom te verlengen: Door regelmatig bomen te snoeien, kun je de levensduur ervan verlengen door te voorkomen dat ze ziek worden of afsterven.

Wanneer bomen snoeien?

Het beste moment om bomen te snoeien hangt af van de soort boom die je hebt. Sommige bomen, zoals fruitbomen, moeten tijdens de wintermaanden worden gesnoeid omdat ze dan in rust zijn. Andere bomen, zoals esdoorns en elzen, kunnen het beste tijdens de lente of zomer worden gesnoeid omdat ze dan actiever zijn. Als je niet zeker weet wanneer je een boom moet snoeien, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.

Hoe bomen snoeien?

Voordat je begint met het snoeien van een boom, is het belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen, zoals:

 • De juiste gereedschappen: Het is belangrijk om te investeren in goede snoeigereedschappen, zoals een zaag of een takkenschaar. Dit zorgt ervoor dat je de takken gemakkelijker kunt verwijderen en dat je de boom op de juiste manier kunt snoeien.
 • De juiste techniek: Als je een tak wilt verwijderen, moet je ervoor zorgen dat je deze zo dicht mogelijk bij de stam of een andere tak verwijdert. Dit zorgt ervoor dat de boom beter kan genezen en dat er geen rafelige randen achterblijven.
 • De juiste hoeveelheid snoeien: Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel takken tegelijk moet verwijderen. Als je te veel takken verwijdert, kan dit leiden tot stress voor de boom en kan deze zelfs afsterven.

Realiseer je dat bomen snoeien voor sommige soorten een onmisbaar onderdeel is van het onderhoud ervan. Door regelmatig bomen te snoeien, kun je de groei ervan bevorderen, de levensduur ervan verlengen en de boom veiliger maken. Door de juiste gereedschappen te gebruiken, de juiste techniek toe te passen en de juiste hoeveelheid takken te verwijderen, kun je ervoor zorgen dat je bomen gezond blijven en er prachtig uitzien.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het snoeien van bomen niet altijd nodig is. Sommige bomen hebben helemaal geen snoeiwerk nodig, terwijl andere bomen alleen op bepaalde momenten in het jaar moeten worden gesnoeid. Als je twijfelt of je een boom moet snoeien of niet, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft voordat je begint met het snoeien van een boom. Dit betekent dat je stevige, comfortabele schoenen moet dragen en hoofd- en oogbescherming op moet hebben als je een zaag of ander elektrisch gereedschap gebruikt.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat snoeien meer is dan alleen het verwijderen van takken. Het is ook belangrijk om de boom te inspecteren op tekenen van ziekte of beschadiging, en eventuele problemen op te lossen voordat ze erger worden. Als je regelmatig je bomen inspecteert en snoeit, kun je ervoor zorgen dat ze gezond blijven en dat je tuin er prachtig uitziet.

Bomen snoeien: welk gereedschap heb je nodig?

Als je van plan bent om bomen te snoeien, is het belangrijk om te investeren in de juiste gereedschappen. Dit zorgt ervoor dat je de takken gemakkelijker kunt verwijderen en dat je de boom op de juiste manier kunt snoeien. Maar welk gereedschap heb je precies nodig? Hier is een lijst met de belangrijkste gereedschappen die je nodig zult hebben:

 • Takkenschaar: Een takkenschaar is een handgereedschap dat wordt gebruikt om takken te verwijderen die niet groter zijn dan een centimeter of twee in diameter. Het is een goed gereedschap voor het verwijderen van kleine takken en voor het maken van precieze snoeisneden.
 • Loofschaar: Een loofschaar is een kleine, scherpe schaar die wordt gebruikt om kleine takken te snoeien. Het is vooral handig voor het verwijderen van dood of beschadigd loof.
 • Zagen: Als je grotere takken wilt verwijderen, heb je waarschijnlijk een zaag nodig. Er zijn verschillende soorten zagen beschikbaar, zoals handzagen en elektrische zagen. Kies de zaag die het beste bij de grootte en de dikte van de takken past die je wilt verwijderen.
 • Boomstamzaag: Een boomstamzaag is een speciaal soort zaag die wordt gebruikt om bomen te verwijderen die helemaal zijn afgestorven of die gevaarlijk zijn geworden. Het is een krachtig gereedschap en moet met de grootste zorg worden gebruikt.
 • Handschoenen: Het is aan te raden om handschoenen te dragen tijdens het snoeien van bomen. Dit beschermt je handen tegen doorns, schrammen en andere verwondingen. Kies handschoenen die comfortabel zijn en die goed aansluiten zodat je goed grip hebt op het gereedschap.
 • Hoofd- en oogbescherming: Als je een zaag of ander elektrisch gereedschap gebruikt, is het belangrijk om een hoofd- en oogbescherming te dragen. Dit beschermt je tegen vallende takken en houtsplinters.

Wat is het juiste moment om een boom te snoeien?

Het snoeien van bomen is onderdeel van het onderhoud ervan. Maar wanneer is het juiste moment om een boom te snoeien? Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

Boomsoort: De soort boom die je hebt, kan bepalen wanneer het juiste moment is om te snoeien. Sommige bomen, zoals fruitbomen, moeten tijdens de wintermaanden worden gesnoeid omdat ze dan in rust zijn. Andere bomen, zoals esdoorns en elzen, kunnen het beste tijdens de lente of zomer worden gesnoeid omdat ze dan actiever zijn. Als je niet zeker weet wanneer je een bepaalde boom moet snoeien, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.

Seizoensveranderingen: Het is ook belangrijk om rekening te houden met de seizoensveranderingen. Tijdens de lente en zomer, wanneer bomen actiever zijn, is het vaak beter om te wachten met snoeien totdat ze in rust zijn. Dit geeft de boom de tijd om te herstellen voordat het volgende groeiseizoen begint.

Groeipatroon: Het groeipatroon van de boom kan ook bepalen wanneer het juiste moment is om te snoeien. Sommige bomen, zoals fruitbomen, hebben een regelmatig groeipatroon en kunnen het beste tijdens bepaalde tijdstippen worden gesnoeid om de groei te bevorderen. Andere bomen, zoals coniferen, hebben geen duidelijk groeipatroon en kunnen het hele jaar door worden gesnoeid.

Gebied: De locatie waar de boom zich bevindt, kan ook een rol spelen bij het bepalen van het juiste moment om te snoeien. Als de boom in een gebied staat waar het koud wordt, is het misschien beter om te wachten tot het warmer wordt voordat je begint met snoeien. Dit geeft de boom de tijd om te herstellen voordat het volgende groeiseizoen begint.

Het is belangrijk om rekening te houden met de boomsoort, de seizoensveranderingen, het groeipatroon en de locatie van de boom voordat je begint met het snoeien ervan. Door de juiste timing te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je de boom op de juiste manier snoeit en dat deze gezond blijft. Als je twijfelt over wanneer je een boom moet snoeien, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.

Hier zijn enkele voorbeelden van boomsoorten en wanneer ze het beste kunnen worden gesnoeid:

 • Appelbomen: Appelbomen kunnen het beste tijdens de wintermaanden worden gesnoeid omdat ze dan in rust zijn. Door de takken te snoeien tijdens deze periode, kun je ervoor zorgen dat de boom beter groeit en meer fruit produceert.
 • Pruimenbomen: Pruimenbomen kunnen ook het beste tijdens de wintermaanden worden gesnoeid. Het is belangrijk om de takken te snoeien voordat het volgende groeiseizoen begint, zodat de boom beter kan herstellen.
 • Esdoorns: Esdoorns kunnen het beste tijdens de lente of zomer worden gesnoeid omdat ze dan actiever zijn. Door de takken te snoeien tijdens deze periode, kun je ervoor zorgen dat de boom beter groeit en gezonder blijft.
 • Elzen: Elzen kunnen ook het beste tijdens de lente of zomer worden gesnoeid. Het is belangrijk om te onthouden dat elzen niet te veel takken tegelijk moeten verwijderen, omdat dit leiden tot stress voor de boom.
 • Coniferen: Coniferen hebben geen duidelijk groeipatroon en kunnen het hele jaar door worden gesnoeid. Het is wel belangrijk om te onthouden dat coniferen niet te veel takken tegelijk moeten verwijderen, omdat dit leiden tot stress voor de boom.

Hoeveel takken kan je verwijderen bij het snoeien van een boom?

Hoeveel takken kan je verwijderen tijdens het snoeien zonder dat de boom stress ervaart of zelfs afsterft? Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Boomsoort: De soort boom die je hebt, kan bepalen hoeveel takken je kunt verwijderen. Sommige bomen, zoals fruitbomen, zijn minder gevoelig voor stress en kunnen meer takken verdragen. Andere bomen, zoals esdoorns en elzen, zijn gevoeliger voor stress en kunnen minder takken verdragen. Als je niet zeker weet hoeveel takken je kunt verwijderen van een bepaalde boom, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.
 • Boomleeftijd: De leeftijd van de boom kan ook een rol spelen bij het bepalen van hoeveel takken je kunt verwijderen. Jonge bomen zijn gevoeliger voor stress en kunnen minder takken verdragen dan oudere bomen. Als je een jonge boom wilt snoeien, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel takken te verwijderen.
 • Boomgezondheid: De gezondheid van de boom kan ook bepalen hoeveel takken je kunt verwijderen. Als de boom ziek is of beschadigd, is het belangrijk om minder takken te verwijderen om ervoor te zorgen dat de boom de tijd heeft om te herstellen. Als de boom gezond is, kan je misschien meer takken verwijderen zonder dat dit leidt tot stress voor de boom.
 • Boomgroei: Het groeipatroon van de boom kan ook een rol spelen bij het bepalen van hoeveel takken je kunt verwijderen. Sommige bomen, zoals fruitbomen, hebben een regelmatig groeipatroon en kunnen meer takken verdragen dan andere bomen. Andere bomen, zoals coniferen, hebben geen duidelijk groeipatroon en kunnen minder takken verdragen. Als je twijfelt over hoeveel takken je kunt verwijderen van een bepaalde boom, kun je het beste contact opnemen met een professionele tuinman of boomverzorger voor advies.
 • Seizoensveranderingen: Het is ook belangrijk om rekening te houden met de seizoensveranderingen. Tijdens de lente en zomer, wanneer bomen actiever zijn, is het vaak beter om minder takken te verwijderen om ervoor te zorgen dat de boom de tijd heeft om te herstellen voordat het volgende groeiseizoen begint. Tijdens de wintermaanden, wanneer bomen in rust zijn, kun je misschien meer takken verwijderen omdat de boom dan minder actief is.

Kosten voor het laten snoeien van een boom (Anno 2024)

Het kostenplaatje voor het laten snoeien van een boom kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder geven we een overzicht van enkele belangrijke factoren die de prijs van het snoeien van een boom kunnen bepalen.

 • Soort boom: De prijs voor het snoeien van een boom kan sterk verschillen afhankelijk van de soort boom. Bomen met hardhout, zoals eiken of beuken, zijn vaak duurder om te snoeien dan bomen met zachthout, zoals bijvoorbeeld fruitbomen. Dit komt omdat het snoeien van hardhoutbomen meer tijd en moeite vergt dan het snoeien van zachthoutbomen.
 • Grootte en hoogte van de boom: Hoe groter en hoger een boom is, hoe duurder het snoeien ervan zal zijn. Dit komt omdat het snoeien van een hoge boom vaak vereist dat er professioneel materiaal, zoals een hoogwerker of klimuitrusting, gebruikt wordt, wat de kosten opdrijft.
 • Toestand van de boom: Als een boom zwaar beschadigd is of ziektes vertoont, kan het snoeien ervan duurder zijn dan wanneer de boom gezond is. Dit komt omdat het snoeien van een zieke of beschadigde boom vaak meer tijd en aandacht vergt om te zorgen dat de boom na het snoeien gezond blijft.
 • Ligging van de boom: De ligging van de boom kan ook invloed hebben op de kosten voor het snoeien. Als de boom bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar is, zoals bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving of in de buurt van hoogspanningsleidingen, kan het snoeien ervan duurder zijn dan wanneer de boom gemakkelijk bereikbaar is.

Hieronder geven we een indicatie van wat het kost om een boom te laten snoeien, afhankelijk van de grootte van de boom:

 • Kleine boom (tot 10 meter hoog): €100-€300
 • Middelgrote boom (10-20 meter hoog): €300-€700
 • Grote boom (20-30 meter hoog): €700-€1.500
 • Zeer grote boom (meer dan 30 meter hoog): €1.500 of meer

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de factoren die hierboven beschreven zijn.

Voorts is het aan te raden om bij het laten snoeien van een boom altijd een professioneel bedrijf in te huren. Dit zorgt ervoor dat de boom op een veilige en verantwoorde manier wordt gesnoeid, zodat er geen gevaar voor personen of eigendommen ontstaat. Bovendien hebben professionele boomverzorgers vaak de juiste kennis en ervaring om te bepalen wat voor soort snoeiwerk nodig is om de boom gezond te houden en te laten groeien.

De soort boom, de grootte en hoogte van de boom, de toestand van de boom, en de ligging van de boom bepalen de kosten voor het snoeien van een boom. Het is aanbevolen om professioneel bedrijf in te huren voor het snoeien van een boom en meerdere offertes op te vragen om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Hovenier

1. Vraag een offerte aan
(simpel en vrijblijvend)

2. Ontvang aanbiedingen
(binnen 24 uur)

3. Kies de beste aanbieding
(vergelijken = 40% besparen)

4. Leun achterover
(wij klaren de klus)

tuinaanleg

Tuinaanleg

Wanneer het tuinontwerp vastligt en de tuinman alle mogelijkheden uitgebreid met je heeft besproken kan hij beginnen met de tuinaanleg. Ondanks dat dit gemakkelijk klinkt komt er veel kijken bij het netjes en goed aanleggen van de tuin...

Meer lezen

tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Van je mooie nieuwe tuin wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten. Daarom helpt een tuinman van Ashby Hoveniersbedrijf je graag met al het tuinonderhoud. Goed tuinonderhoud is belangrijk om alle beplanting mooi te houden en te laten groeien...

Meer lezen

tuinontwerp

Tuinontwerp

De mooiste tuinen regel je via de beste hoveniers van Ashby Hoveniersbedrijf. Voor het tuinontwerp vraagt de tuinman altijd eerst naar jouw wensen en behoeften. Vervolgens kijkt de tuinman hoe dit omgezet kan worden in een concreet plan voor de tuin...

Meer lezen

Offertes aanvragen

Wil je meer weten over ontwerp, aanleg of onderhoud van je tuin door onze tuinman? Vraag dan vrijblijvend informatie aan en ontdek alle mogelijkheden die er zijn met een hovenier van Ashby Hoveniersbedrijf. Zo kies je altijd voor de voordeligste optie.

Meer lezen

Review van: Nicky Opmans
Ontvangen op: 21.05.2024

Als alleenstaande moeder van drie kinderen kom ik altijd tijd tekort. Bij Ashby Hoveniersbedrijf vond ik de ideale tuinman, die tweewekelijks mijn tuin komt onderhouden. Ideaal! Zo heeft hij gelukkig ook een klimop verwijderd die mijn hekwerk volledig aan het kapot maken was…

N.a.v een aanvraag uit Zeist

Review van: Isabelle Dubois
Ontvangen op: 20.05.2024

Kleine kiezelsteentjes in de tuin met een klein kind is levens gevaarlijk. Dankzij een hovenier kunnen we nu heerlijk genieten van een prachtige tuin met gras en een grote zandbak voor onze kleine jongen. Tevens hebben we bij het terras grotere tegels laten leggen van natuursteen. Wij zijn erg...

N.a.v een aanvraag uit Nieuwerkerk aan den IJssel

Review van: Simone Vis
Ontvangen op: 17.05.2024

We keken door raam in de woonkamer altijd uit op een kaal stuk grond aan de zijkant van de woning. We wilden hier iets mee gaan doen, maar het kwam er maar niet van. Totdat een kennis van ons laatst zei waarom schakel je niet een hovenier in. We hadden wel een budget waarmee we…

N.a.v een aanvraag uit Wezep

Ons succes in cijfers

Voordeliger dan de concurrentie
%
Terugkerende klanten
%
Algemene beoordeling

Relevante keurmerken

tuinkeurmerk